Tjedan-retinola-1A.jpg

Retinol – i zašto su žene lude za njim?

Znate li za koje je sve fantastične procese u koži zaslužan retinol i koliko je za nju dragocjen? Martina Borko, Dermalogica expert i glavna edukatorica brenda, i Jelena Batić, vlasnica DermaCare centra, po struci profesorica biologije i kemije, savršeno poznaju tajne ovog beauty 'multitaskera'

Ako (kozmetički) educiranoj ženi damo da sastavi top listu skincare sastojaka, nema šanse da se na njoj ne nađe – retinol. Ovaj uzbudljivi beauty adut zbog mogućnosti „multitaskinga“ rado preporučuju dermatolozi, a žene ga obožavaju, i to ne samo one u zreloj dobi. Premda poznat kao jedan od najdjelotvornijih anti-age sastojaka, retinol je koristan i u mladenačkoj dobi – kao broj jedan u liječenju akni.

Tako je ovaj moćni sastojak i otkriven: 1969. slavni je američki dermatolog A. M. Kligman izumio lijek Retin-A, koji je oblik odnosno derivat vitamina A. U procesu liječenja akni uočio je njegov nevjerojatan učinak na obnovu stanica te anti-age efekt koji ga je lansirao u „orbitu slavnih“. Danas je retinol zlatni standard u borbi protiv starenja kože bilo da je riječ o kronološkom, bilo o fotostarenju. Zašto ga zovu najmoćnijim skincare multitaskerom? Osim što je neprijeporni „junak“ u liječenju akni, jednako je moćan i u beauty segmentu: potiče obnovu stanica, sužava pore, ujednačava ten, potiče sintezu vezivnog tkiva, štiti postojeći kolagen i potiče sintezu novog te normalizira prekancerozu.

Što se u zadnje vrijeme promijenilo u percepciji retinola? Još donedavno se smatralo da je s korištenjem najbolje krenuti u kasnim tridesetima. No, s obzirom na to da živimo u doba koje je prepuno vanjskih i unutarnjih stresora, dobna se granica pojave vidljivih znakova starenja spustila pa se žene s retinolom upoznaju već u kasnim dvadesetima.

Retinol pitanja-1.jpg

1. Može li retinol pomoći u uklanjanju problema koji prati mnoge žene nakon navršene tridesete – bezličnog, sivkastog tena?

Martina: Apsolutno. Beživotni sivkasti ten posljedica je usporene obnove stanica i nakupljanja mrtvih stanica na površini kože. Retinol će potaknuti „generacijski jaz“: na površinu će pogurati nove, mlade stanice i potaknuti eksfolijaciju mrtvih. Politički nekorektno, ali s beauty aspekta – genijalno.

2. Utječe li retinol na produkciju kolagena, moćnog proteina zaslužnog za mladoliku, čvrstu i glatku kožu?

Jelena: Retinol poboljšava strukturu kože i djeluje na bore, bilo da su nastale prirodnim biološkim procesom ili procesom fotostarenja. Regulira rast stanica epidermisa, stimulira sintezu kolegena, prevenira atrofiju vezivnog tkiva, stimulira sintezu GAG-a, prijeko je potreban u proizvodnji stanica bazalne membrane i normalizaciji prekancerogenih stanica.

Kako to sažeti u jednu beauty metaforu? Retinol je naše kozmetičko glačalo: pegla i najdublje bore radeći na dva kolosijeka istovremeno što se tiče kolagena i elastina – štiteći postojeće molekule i potičući sintezu novih. A svi znamo koliko je kolagen dragocjen za meku, glatku i zategnutu kožu…

Top Down - Retinol Group.jpg

3. Reagira li svaka žena isto na njegovu primjenu? Mogu li ga koristiti i osobe s osjetljivom kožom?

Martina: Na svijetu vjerojatno ne postoji nijedna stvar na koju bismo svi reagirali jednako – pa ni retinol nije iznimka. Iskustvo nam govori da će neke osobe imati jaču reakciju – koja podrazumijeva ljuštenje kože, osjetljivost, crvenilo, iritaciju, ekcem – dok će reakcija drugih biti mnogo blaža. Osobe s osjetljivom kožom mogu koristiti retinol, ali u manjim količinama i koncentracijama te rjeđe (ne svaki, nego svaki drugi, treći dan).

Reakcija na retinol ovisi o stanju organizma i kože, a zlatno je pravilo da se ovaj moćni sastojak – i bilo koji drugi oblik vitamina A – mora uvoditi postupno. Potrebno je, naime, vrijeme da se razviju receptori za retinol odnosno retinoičnu kiselinu, koje s godinama gubimo. No, savjet da osobe s osjetljivom kožom ne smiju koristiti retinol – nije dobar savjet. Za njih je samo bolje, bar u početku, odabrati oblik i koncentraciju koji izazivaju blažu reakciju te uvesti veće razmake u rasporedu nanošenja.

4. Uzrokuju li svi proizvodi s retinolom sušenje i ljuštenje kože?

Jelena: Pravilo je vrlo jasno: ako je koža nepripremljena ili koncentracija previsoka, retinol može dovesti do perutanja i osjećaja zategnutosti. No, s obzirom na ugled koji retinol uživa na anti-age sceni, znanstvenicima je velik izazov pronalaženje formula koje sadržavaju retinol maksimalne snage – uz minimalni rizik od iritacija. Jedna od takvih inovacija je Dermalogica Overnight retinol repair, gdje je retinol inkapsuliran u liposome, male ovojnice koje se stapaju sa staničnom membranom. Na taj se način visoka koncentracija doprema u dublje slojeve kože uz postupno otpuštanje. No, ne slijedimo li upute o korištenju, i najbolje „isprogramirani“ retinol može izazvati isušivanje i ljuštenje kože bez obzira na koncentraciju.

US PDP How To Moe Applying Product - Retinol Clearing Oil (1).jpg

5. Koliko koži treba da se privikne na retinol – i kako u skladu s tim osmisliti ritual njege?

Martina: Privikavanje kože na retinol je individualno. Početna nelagoda – koja podrazumijeva crvenilo, lagano peckanje i iritaciju – potpuno je prirodna. Postoji šansa i da ste alergični: u tom slučaju prekida se s primjenom. Potpuna prilagodba trebala bi nastupiti nakon tri do četiri tjedna, no kad se koža jednom navikne, ne treba upasti u zamku pretjerivanja jer bismo se mogli opeći. Kod nanošenja moramo biti iznimno nježni i izbjegavati grubo utrljavanje. Retinol je idealan kao večernja rutina: ne zadržavajte se samo na licu – vrat i dekolte žeđaju za njim još i više. Pripazite jedino na područje oko očiju, kamo ga treba aplicirati u manjoj količini. Ili, još bolje, koristite proizvod s nižom koncentracijom.

6. Treba li retinol ublažiti losionom kad ga nanosimo na kožu?

Martina: Filozofija brenda Dermalogica bazira se na brizi za korisnika – pa su i proizvodi s retinolom vrlo sigurni. Postupak nanošenja ovog visokoaktivnog sastojka je sljedeći: prva dva tjedna proizvod se miješa s hidratantnom kremom (buffer cream) u omjeru 1:3 (1 udio retinola, 3 udjela kreme) kako bi se koža postupno prilagodila. Treći tjedan povećavamo količinu retinola i smanjujemo udio kreme, nakon čega prelazimo na čisti retinol. Tijekom dana je iznimno važno nanositi kremu sa SPF-om kako bi mlada koža bila u potpunosti zaštićena.

GP 2021 List of 27 - Acne Prone Treatments - Forms - Age Bright Serum + Retinol (1).jpg

7. Jesu li svi preparati s retinolom isti?

Jelena: Nisu, jer ovisi je li u proizvodu derivat vitamina A, čisti retinol ili retinoična kiselina. Svi oblici vitamina A (retinoidi) – kao i sam retinol – moraju u koži prijeći u aktivni oblik, a to je retinoična kiselina. Ako im treba više koraka u tom prijelazu, oni su sigurniji, ali slabiji. Naravno, bitan je i postotak u kojem se nalaze u proizvodu. Također, poželjno je da uz retinol (retinoide) dolaze i drugi aktivni sastojci koji će sinergijski pojačati njegov učinak i preparat učiniti potentnijim, poput peptida.

8. Koji je postotak retinola u kremama optimalan?

Martina: Želimo li ozbiljne rezultate, 0,5-postotni retinol je optimalan izbor.

9. Možemo li pretjerati s količinom pri nanošenju?

Jelena: Uvijek s količinom možemo pretjerati misleći da više proizvoda ima bolji učinak. Posve pogrešno! Retinol treba vrijeme za dobre rezultate. Prevelika količina ili prečesto i neoprezno nanošenje mogu uzrokovati crvenilo, žarenje i neželjeno ljuštenje i nakon što smo pravilno pripremili kožu.

10. Koliko ga dugo trebamo koristiti da bismo primijetili rezultate?

Martina: Za vidljive rezultate ne postoji jedinstvena jednadžba. Optimalni rezultati postižu se u roku 3-4 mjeseca, premda se prvi rezultati mogu vidjeti već nakon 15 dana. Kakav će biti maksimalan rezultat i koliko je vremena za njega potrebno – to je posve individualno.

  • Retinol - Prije.jpg
  • Retinol - Poslije.jpg

11. Kako retinol pomaže kod akni?

Jelena: Ubrzanom obnovom stanica dolazi i do čišćenja pora, čime se sprečava začepljenje izvodnog kanala žlijezde lojnice, nakupljanje sebuma, mrtvih stanica te razvoj bakterija – uzročnika akni. Dermalogica je osmislila nevjerojatan duo: u jednom je proizvodu – Retinol Cleaning oil – spojila retinol i salicilnu kiselinu koji besprijekorno pročišćavaju kožu i uklanjaju mrtve stanice, prkoseći tako pravilu da treba izbjegavati HA ako koristimo retinol.

12. Posvjetljuje li retinol kožu? A stanjuje?

Jelena: Retinol indirektno posvjetljuje kožu zbog „turnovera“ – mlade stanice guraju stare i pigmentirane na površinu, gdje se one jednostavno oljušte.

Kad je o stanjivanju riječ, kliničke studije pokazuju da retinol to nikako ne čini – baš suprotno. On, naime, potiče bujanje epiderme i sintezu vezivnog tkiva u dermisu pa je koža nakon korištenja mekša, punašnija, senzualnija, baš kakvu želimo.1

13. Koliko dugo se preporučuje njegovo korištenje? Treba li napraviti stanku?

Martina: Od onog trenutka kad uvedemo vitamin A odnosno retinol u svoju njegu – a optimalno vrijeme je kad se pojave prvi znakovi starenja – primjena ne bi trebala prestati. Ritam aplikacije određuju stanje kože i postignuti rezultati.

14. Je li retinol „zimski“ sastojak ili se može koristiti i ljeti?

Jelena: Mnogi su oprezni s korištenjem retinola u ljetnom periodu – s pravom. No, to je samo stoga što tek rijetki poštuju dva osnovna pravila: retinol se koristi kao noćna njega, uz visoki zaštitni faktor danju. Za sve osviještene ljeto, dakle, nije barijera.

Ova web stranica koristi kolačiće

Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge.

Nužni

Za postavke

Statistički

Marketinški