Trendovi u njezi kože: nahrani, osnaži, uljepšaj

Nove aktivne tvari, novi pojmovi i tehnologije

Make-up koji njeguje kožu

Izuzetnu vrijednost mineralne kozmetike, čija je era počela prije dvadesetak godina, više nitko ne dovodi u pitanje. Dapače, make-up stvoren od prirodnih elemenata iz zemlje ozbiljno konkurira onom konvencionalnom. Jedan od razloga zasigurno je svijest o tome koliko loši kozmetički sastojci mogu biti pogubni za ten te poništiti učinak i najkvalitetnijih preparata za njegu.

Zašto pionir mineralne kozmetike Jane Iredale nosi slogan skin care make up?

Jer posjeduje mnoga za kožu blagotvorna svojstva: antibakterijski i umirujući učinak, zaštita od sunca, regulacija sebuma, mnoštvo hranjivih tvari, izostanak kemijskih spojeva koji su poznati okidači alergija i drugih kožnih problema (talk, parabeni, umjetni mirisi, konzervansi). A otkako je svijetom zavladao trend prirodnog izgleda, minerali su dobili još važniju ulogu. Oni, naime, daju upravo taj poželjni, prozračan i zdravmake-up no make-up look”.

Pametno čišćenje

Pri odabiru bilo kojeg kozmetičkog proizvoda, pa i sredstva za čišćenje, nezaobilazan korak je informiranje o sastojcima. Baš kako bi se izbjegli oni s “crne liste”. Treba, također, obratiti pozornost na njegovu pH vrijednost. Ona, naime, ne smije narušavati prirodni pH kože koji je, kad govorimo o licu, oko 5,5. A to znači da je koža blago kisela. Agresivni čistači (npr. sapuni koji su zbog pH vrijednosti lužnati) mogu oštetiti zaštitnu barijeru kože. Oni uklanjaju i dobre mikroorganizme, odnosno uništavaju prirodnu mikrofloru. Takva koža zatim postaje osjetljiva i dehidrirana. Jedan od trendova je i dvostruko čišćenje – koje je sveto pravilo Dermalogica njege. U prvoj fazi na lice se nanosi uljni čistač koji otapa sebum i šminku te ujedno hidratizira kožu. Drugi čistač bira se prema tipu i stanju kože. Ovaj ritual omogućuje dubinsko čišćenje i pomaže da koža apsorbira veću količinu aktivnih sastojaka iz preparata za njegu.

Suplementi – ljepota kože iznutra

Ma koliko se trudili zdravim stilom prehrane unositi dostatnu količinu vitamina, minerala, esencijalnih masnih kiselina, antioksidansa – koža je posljednja koja dobiva navedene sastojke. Primjena suplemenata nije novost. No, novi su trend dodaci koji u kombinaciji sa zdravom hranom i napitcima te kvalitetnom kozmetikom posebno blagotvorno djeluju na kožu. I nije riječ samo o nutrijentima već i o bioaktivnim tvarima, kao što su primjerice polifenoli, koji imaju moć smanjivanja upalnih procesa, zacjeljuju ožiljke, koži vraćaju blistavost i štite je od UV zračenja.

Novo lice retinola

Hijaluronska kiselina posljednjih je godina kraljica među molekulama, bilo da se primjenjuje topički, u obliku filera ili se njezina sinteza potiče posredno, u samom dermisu. Iako je i dalje u fokusu dermatologa, estetskih kirurga i kozmetičara, sa sigurnošću možemo reći da je ove godine sustiže retinol. Izvanredne odlike u anti-age njezi (osobito u tretiranju dubokih bora uzrokovanih izlaganjem suncu, akni, finih linija i pigmentacije) retinoidi su pokazali već davno, a novu slavu donijela im je tehnologija mikroinkapsulacije. Zahvaljujući njoj učinkovitost i koncentracija retinola višestruko su povećane, a iritacija kože svedena na minimum. U novim preparatima uz retinol stiže obilje aktivnih tvari koje sprječavaju ljuštenje kože, crvenilo i iritaciju.

Anti-pollution kozmetika i superfolijacija

Svakodnevno zagađenje zraka uzrokom je mnogih problema vezanih uz kožu lica. Iako toga često nismo svjesni, čestice fosilnih goriva i dima od cigareta koje nam se tijekom dana nakupe na koži mogu prouzročiti ozbiljne reakcije. Posebno su osjetljive kombinirana i masna koža jer se čestice iz onečišćenog zraka lijepe za sebum i uništavaju zaštitnu barijeru. Tako kontaminirani sebum izaziva iritacije, upale i – prijevremeno starenje.

Odgovor na taj razorni efekt stigao je u obliku anti-pollution kozmetike, čiji najveći udio čine čistači i pilinzi. Među njima je i novi Dermalogica piling u prahu Daily Superfoliant. Karakteristike kao što su antibakterijski učinak, apsorpcija toksičnih čestica u porama, umirujući učinak i sprječavanje prianjanja novih čestica onečišćenja svrstavaju ga u sam vrh proizvoda za kućnu njegu, a redovitom upotrebom rezultati dostižu razinu profesionalnih tretmana eksfolijacije. To ga čini trenutno jedinim proizvodom za superfolijaciju kože.

 

Autor: DermaCare tim

 

 

 

Odgovori

Povezani članci

MAKE UP

Sve na jednom mjestu za zdravlje i ljepotu kože

NJEGA LICA

Starite pametno uz Dermalogicu – Age Smart linija