Koji su antioksidansi ključni za zdravlje kože?

Štite organizam od slobodnih radikala i čuvaju zdravlje kože

Antioksidansi su značajni kako u zaštiti organizma od slobodnih radikala, tako i u održavanju zdravlja kože. Stoga ih je iznimno važno unositi u organizam u dovoljnoj količini konzumirajući namirnice koje su bogate antioksidansima i uzimajući suplemente koji ih sadrže.  A koji su antioksidansi ključni za zdravlje kože, saznajte u nastavku!

Otkrijte revolucionarne suplemente za ljepotu!

Vitamin A

Iako je među manje poznatim antioksidansima, vitamin A ima snažan antioksidativni učinak. Betakaroten (u oralnom obliku) je prekursor* vitamina A te, kao i svi karotenoidi, antioksidans. Ono što betakaroten razlikuje od drugih karotenoida, poput likopena i luteina, jest da se u organizmu može pretvoriti u svoj aktivni oblik – vitamin A. Zahvaljujući antioksidativnim svojstvima betakaroten sprječava prerano starenje kože smanjujući oksidativni stres koji uzrokuju UV  zračenje, onečišćen okoliš i drugi vanjski čimbenici.

*Prekursor je izvorni oblik vitamina – u ovom slučaju vitamina A – koji u organizmu prelazi u svoj aktivni oblik.

Lutein i likopen

Oba su anitioksidansi iz skupine karotenoida koji daju boju biljkama. Upravo od njih potječe jarkonarančasta, žuta i crvena boja voća i povrća. Zbog antioksidativne moći pomažu neutralizirati slobodne radikale. Istraživanje britanskog Instituta za eksperimentalnu dermatologiju pratilo je skupinu koja je uzimala suplemente s antioksidansima koji sadrže fitonutrijente likopen, lutein, beta-karoten i selen. Nakon 10 tjedana gustoća kože ispitanika povećala se za 7%, a debljina za 14%. Perutanje i hrapavost smanjeni su za 60% odnosno 33% (1).

Vitamin C (askorbinska kiselina)

Vitamin C topiv je u vodi, a nalazimo ga pretežno u prirodi. Ljudsko ga tijelo ne može sintetizirati, stoga se može unijeti samo putem hrane. Osim što poboljšava strukturu kože potičući sintezu kolagena u dermisu, topičkom i oralnom primjenom ovoga vitamina znatno se poboljšava izgled kože (1). Vitamin C važan je dio antioksidativne “brigade” koja kožu štitu od slobodnih radikala iz atmosfere te ultraljubičastog svjetla. Druga je važna uloga vitamina C osigurati migraciju stanica vezivnog tkiva kako bi se povećala sposobnost obnove kože, brže zarastanje i oporavak DNK.

 

Astaksantin

Karotenoid koji daje specifičnu crvenu boju lososu, jastozima, rakovima, škampima te drugim organizmima u prirodi. Veliku popularnost astaksantin uživa upravo zbog anti-aging učinka te ublažavanja posljedica fotostarenja kože. Nosi epitet najmoćnijeg prirodnog antioksidansa: dok većina antioksidansa može neutralizirati samo jedan slobodni radikal istodobno, astaksantin ih može neutralizirati 19 ili više (2). Najbogatiji prirodni izvor astaksantina, koji se i komercijano uzgaja i  prerađuje, jest mikroalga Haematococcus pluvialis.

Zeleni čaj

Zeleni čaj često se naziva superhranom jer je bogatiji antioksidansima od ostalih čajeva. Dobiva se od biljke Camellia sinensis te, za razliku od klasičnih čajeva, pri preradi zadržava svoju boju i nutritivna svojstva. Zdravstvene prednosti zelenog čaja proizlaze iz obilja polifenola. Polifenoli imaju ključnu ulogu u neutraliziranju slobodnih radikala, suzbijanju upale te poticanju bolje izmjene signala između stanica (3). Zeleni čaj učinkovit je i lokalno i oralno.

 

MALI ZAKLJUČAK

Antioksidansi su važna karika u očuvanju zdravlja kože. Koža je stalno izložena štetnom utjecaju slobodnih radikala, a najbolju zaštitu pruža joj lokalna i oralna primjena antioksidansa. Sinergijskim djelovanjem antioksidansa postižu se pozitivni učinci na zdravlje kože i cijeli organizam.

 

IZVORI:

  1. Pandel R, Poljšak B, Godic A, Dahmane R. Skin Photoaging and the Role of Antioxidants in Its Prevention. ISRN Dermatology. 2013;2013:930164. doi:10.1155/2013/930164.
  2. Nishida Y. et. al, Quenching Activities of Common Hydrophilic and Lipophilic Antioxidants against Singlet Oxygen Using Chemiluminescence Detection System. Carotenoid Science 11:16-20 (2007)
  3. Afzal M1, Safer AMMenon M. Green tea polyphenols and their potential role in health and disease.  2015 Aug;23(4):151-61. doi: 10.1007/s10787-015-0236-1. Epub 2015 Jul 12.

Odgovori