kako izabrati pravilnu njegu kod hiperpigmentacije

Zabluda je da proizvode s visokim SPF-om treba koristi samo na ljetovanju, odnosno plažama. Bez obzira na uzroke neujednačene boje kože i hiperpigmentacije, i najmanja izloženost UV zrakama može potaknuti pojačanu proizvodnju melanina u koži. Stoga je svakodnevna uporaba zaštitnih sredstava imperativ dnevne njege!
Svaki tip kože (masna, suha, mješovita, osjetljiva) ima svoju idealnu zaštitu. Masnoj koži najbolji su saveznici bezuljni fluidi koji je neće dodatno zamastiti (Oil free matte spf 30), dok su suhoj namijenjeni hidratantni proizvodi – npr., Dynamic skin recovery spf 50 i Solar defense booster.

Osjetljivoj koži potrebna je fizička zaštita koja sadrži umirujući kompleks (ultracalming complex) – poput preparata Super sensitive shield i Ultra sensitive tint. Ako je riječ o koži sklonoj hiperpigmentaciji, iznimno je važna lokalna primjena preparata koji sadrže oligopeptide, fitinsku kiselinu, cink glicinat i ekstrakte alge, koji su dio PowerBright TRX linije.
Površinska pigmentacija je svijetlosmeđe boje i češća je od dubinske, koju karakteriziraju tamnosmeđi ili sivi tonovi. Tvrdokorna, duboka hiperpigmentacija zahtijeva snažnije tretmane, primjerice
Overnight retinol repair.

Hiperpigmentacija zahvaća sve tipove kože, no prisutnija je kod tamnoputih jer su melanociti u koži aktivniji zbog veće razine melanina.
Kod osoba svjetlijeg tena govorimo o diskoloraciji, koja je uglavnom ružičasta ili crvena.

Osobe s hiperpigmentacijom ne smiju zaboraviti najvažniji korak: fotozaštitu. A to znači ustrajno korištenje te redovito obnavljanje preparata tijekom dana.
Odličan izbor je i mineralni make-up jer pruža fizičku zaštitu, a jednostavno ga je obnoviti, posebno ako nemate pri ruci zaštitnu kremu.

 

Bitna je, naravno, i prevencija: izbjegavanje sunca u doba dana kad je UV indeks visok, nošenje zaštitnih šešira, sunčanih naočala i odjeće te odgovarajuća kozmetika. Zbog širokog spektra (zaštita od UVA i UVB zraka) te visokog zaštitnog faktora Dermalogica proizvodi nepogrešiv su izbor za sprečavanje hiperpigmentacije.

Odgovori